Jubileuszowy, X Gminny Konkurs Kulinarny „Tradycje Wielkanocne’2018”, organizowany przez Ośrodek Kultury Gminy Lubin, okazał się być nie tylko ucztą kulinarną ale także wizualną. Wszyscy zgodnie podkreślali wysokie walory smakowe konkursowych potraw, ogromny kunszt kulinarny, a także estetykę. Zdobywcami głównej nagrody zostały Pieszkowanki, które przygotowały wyjątkowo smakowity udziec z dzika z prawdziwkami.
Gminny konkurs na tradycje wielkanocne ma przede wszystkim popularyzować tradycyjne potrawy staropolskie. To także kultywowanie zwyczajów świątecznych oraz aktywizacja mieszkańców Gminy Lubin i śmiało można stwierdzić, że wszystkie te cele osiągnięto z dużym sukcesem. Tegoroczna, jubileuszowa edycja zgromadziła aż 14 grup konkursowych. Rywalizowano w trzech kategoriach. Pierwsza miała tytuł – 50 odsłon jaja wielkanocnego, druga przebiegała pod hasłem – główny bohater obiadu wielkanocnego. Nie mogło także zabraknąć słodkości, czyli trzeciej kategorii określonej mianem deseru wielkanocnego.
Jury miało bardzo trudne zadanie, ponieważ poziom prezentowanych potraw okazał się bardzo wysoki i co tu dużo mówić, wszystko było bardzo smaczne. W skład oceniających weszły osoby związane zawodowo z działalnością gastronomiczną, mianowicie Wiesław Lichota, Houda El Houari – Jurecka oraz Patryk Jarkowiec. Po wyczerpujących obradach ogłoszono werdykt, zgodnie z którym zdobywcami głównej nagrody zostały Pieszkowianki za udziec z dzika z prawdziwkami. Zwyciężczynie otrzymały czek na 600 zł. Nagrody w pozostałych kategoriach publikujemy poniżej.
W czasie przedświątecznego spotkania, które odbywało się w świetlicy wiejskiej w Osieku przygotowano dla uczestników wiele różnych atrakcji i zabaw. W konkursach sprawdzano na przykład wiedzę uczestników na temat Wielkanocy oraz ich sprawność manualną, w toczeniu jaj po wyznaczonej trasie. Tegorocznym Tradycjom Wielkanocnym towarzyszyły także warsztaty plastyczne, prowadzone przez Małgorzatę Ryś, podczas których każdy mógł wykonać jajo wielkanocne techniką decupage. Można było podziwiać także rękodzieło ceramiczne, wykonane przez Zofię Kiliminik, członkinię Lubińskiego Stowarzyszenia Twórców Kultury.
Tradycją takich świątecznych spotkań stało się także przyznawanie Pucharu wójta Gminy Lubin za najpiękniejszy stół wielkanocny. W tegorocznej edycji tę nagrodę otrzymały Chróstniczanki oraz Stowarzyszenie Nasz Niemstów, które zdobyły tym samym nagrody w wysokości 150 zł.
Nagrody wręczał Norbert Grabowski, przewodniczący Rady Gminy Lubin oraz członkowie jury. Wszyscy podkreślali wyjątkowe walory smakowe, ogromny kunszt kulinarny, a także estetykę konkursowych potraw. Spotkanie zakończyło się składaniem wielu, serdecznych życzeń świątecznych.
(WW, SR)
Nagroda główna: Pieszkowianki za udziec z dzika z prawdziwkami – 600 zł.
50 odsłon jaja wielkanocnego
I miejsce – Klub pod garami z Księginic – jajo z polską kaparą – 500 zł.
II miejsce – Stowarzyszenie Nasz Niemstów – sałatkowe jajo – 400 zł.
III miejsce – Koło Gospodyń Miłosna – jaja w trzech odsłonach – 300 zł.
Główny bohater obiadu wielkanocnego
I miejsce – Buczynianki – korona mięsna – 500 zł.
II miejsce – Niezastąpione dziewczyny z Obory – królik w śmietanie – 400 zł.
III miejsce – Kobitki z Czerńca – królik w śmietanie – 300 zł.
Wyróżnienie Szklary Górne – pasztet drobiowy z żurawiną i pistacjami – 250 zł.
Deser wielkanocny
I miejsce – Siedlecka nuta – mazurek królewski – 500 zł.
II miejsce – Koło Gospodyń Krzeczyn Wielki – babka pomarańczowa – 400 zł.
III miejsce – Sołectwo Obora – sernikowe wariacje wielkanocne – 300 zł.
Wyróżnienie – Chróstniczanki – tort bezowy – 250 zł.
Wyróżnienie – Sołectwo Składowice – ciasto z ciecierzycą – 250 zł.
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Obora – sernik jagodowy – 250 zł.