Warsztaty kulinarne dla seniorów

Mieszkańcy Gminy Lubin wspólnie obierali, szatkowali, smażyli, gotowali a potem degustowali przyrządzone przez siebie potrawy. Wszystkie były zdrowe i przygotowane zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, które także wspólnie omówiono.

Spotkanie pod hasłem „Prawidłowe i racjonalne żywienie seniorów” na które zaprosił wójt Gminy Lubin wspólnie z Radą Seniorów odbyło się  w sobotnie popołudnie w świetlicy w Chróstniku.

Wszystkich powitała Janina Mucha – przewodnicząca Rady Seniorów Gminy Lubin, przedstawiła prowadzącą warsztaty – Urszulę Znamirowską z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Urszula Znamirowska pokrótce przedstawiła jak prawidłowo powinien odżywiać się senior i na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków.

W ślad za tymi radami, które opracował Instytut Żywności i Żywienia,  przypominamy:

  1. Spożywaj posiłki regularnie, 5-6 posiłków co 2-3 godziny
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej, powinny stanowić co najmniej połowę jadłospisu
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste
  4. Codzienne spożywaj produkty mleczne
  5. Jedz ryby, jaja, chude mięso i nasiona roślin strączkowych. Ograniczaj spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych
  6. Unikaj spożycia cukrów i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami
  7. Nie dosalaj potraw
  8. Nie spożywaj alkoholu
  9. Pamiętaj o codziennej suplementacji diety witaminą D
  10. Bądź codziennie aktywny fizycznie i umysłowo. Angażuj się w działalność społeczną, która daje Ci satysfakcję

Seniorzy przygotowali w podgrupach siedem potraw: zupę z dyni, fileta z kurczaka w warzywach, sałatkę warzywną z paluszkami rybnymi, nadziewane brzoskwinie, zieloną surówkę, ziołową herbatę oraz owsiane ciasteczka. Później wszyscy usiedli przy wspólnym stole i degustowali przygotowane przez siebie dania. W warsztatach udział wzięło ponad 30 osób z terenu Gminy Lubin.

Podajemy dwa przykładowe przepisy do wykorzystania:

Kurczak w warzywach

2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, ¼ świeżego ananasa, 1 jabłko kwaśne, 2 pojedyncze filety z kurczaka, ketchup, 3 ogórki konserwowe, 1/2szklanki oleju, sól, pieprz

Warzywa obrać, pokroić w słupki, filet z kurczaka pokroić w paski. Warzywa udusić łącznie z mięsem na oleju z dodatkiem wody, dodać ketchup i doprawić. Na koniec dodać ogórki konserwowe i zdjąć z ognia, Podawać z ryżem i surówką.

Sałatka z mango

1 mango, 1 ogórek zielony długi lub 4-5 małych, 1 sałata lodowa, kiełki rzodkiewki lub brokuła, 4 łyżki oliwy, sok z ½ cytryny, pieprz, sól, 2 filety rybne

Mango obrać ze skórki i pokroić w długie paski, sałatę porwać na kawałki, Całość wymieszać, doprawić sosem z oliwy i cytryny oraz przyprawami, Podawać w szklanych pucharkach. Rybę pokroić na małe długie kawałki, panierować w mące kukurydzianej i usmażyć na oleju. Układać dekoracyjnie na sałatce z mango, udekorować kiełkami.

(MP)