Święto smaków czyli… VII Festiwal Kapusty i Pieroga

IMG_4152Z soczewicą i jarmużem, pieczone tuligłowskie, ze słodkiej kapusty i oczywiście ruskie. Pierogów w każdej postaci można było spróbować na VII już Festiwalu Kapusty i Pieroga w Księginicach.

Były także inne przysmaki polskie i swojskie, które znikały ze stoisk niczym świeże bułeczki. Prawdziwą furorę zrobiły warsztaty lepienia pierogów, w których wzięli udział m.in. przewodniczący Rady Gminy Lubin Norbert Grabowski i radny Tomasz Fuczek.

Kapuściano pierogowy festiwal – to impreza organizowana w miejscowości Księginice, podczas której promowane jest to, co polskie, swojskie i tradycyjne. Licznie napływającą publiczność witały stoiska pełne smakołyków pierogowo-kapuścianych. Każdy mógł spróbować szeregu potraw przygotowanych przez gospodynie z Gminy Lubin, ale największą popularnością cieszyły się, jak zawsze, pierogi w każdej postaci.

pierogi3W konkursie kulinarnym skierowanym do mieszkańców gminy Lubin udział wzięły panie z: Księginic, Siedlec, Buczynki, Składowic i Krzeczyna Wielkiego. Uczestniczyły w poszczególnych konkurencjach na: najsmaczniejszą potrawę z kapusty, najlepsze pierogi oraz surówkę ze świeżej kapusty wykonywaną na czas. Panie z godnością walczyły o pierwsze miejsce. Jury powołane przez organizatora: przyznało nagrody pieniężne doceniając wielkie zaangażowanie, pomysłowość i oryginalność, kunszt kulinarny i atrakcyjne przedstawienie swojej grupy.

Dużym powodzeniem cieszyły się warsztaty lepienia pierogów prowadzone przez zespół: „Lejdis” ze Składowic. Okazało się, że dziewczyny są wszechstronnie uzdolnione; pięknie śpiewają, pięknie wyglądają i smacznie gotują. Każdy mógł pod ich bacznym okiem nauczyć się lepić poprawnie pierogi, każdy uczestnik mógł własnoręcznie zrobione pierogi skosztować i poczęstować innych. Lejdiski wyczarowały: pierogi z kapustą z kaszą gryczaną, z serem, ruskie, po kaszubsku, z mięsem , ze szpinakiem i serem, na słodko. Wszystkie były – po prostu przepyszne!

Organizatorem Festiwalu był Gminny Ośrodek Kultury w Raszówce.

Wyniki konkursu kulinarnego:

Nagroda Główna – ZESPÓŁ LUBIN – Sołectwo Krzeczyn Wielki

za całokształt – smaczne i wyjątkowe było wszystko przez nich serwowane: pierogi pieczone tuligłowskie, kulebiak kapuściany, pierogi ze słodkiej kapusty i surówka wykonana na czas – DIABELSKA.

Nagrody równorzędne:

Zespół JARZĘBINA – Sołectwo Księginice za pierogi z soczewica i jarmużem

Zespół BUCZYNIANKI – Sołectwo Buczynka za gołąbki z ziemniakami i serem w sosie kurkowym

Zespół SIEDLECKA NUTA – Sołectwo Siedlce za bigos

Nagroda wyróżnienie – Zespół LEJDIS ze Składowic za zawodowe przeprowadzenie warsztatów lepienia pierogów z udziałem publiczności

(MK)