Przepiórki ze świątecznego stołu

Trzynaście zespołów, trzynaście przepięknie udekorowanych stołów i trzydzieści dziewięć konkursowych potraw. Za nami kolejna edycja Gminnego Konkursu Kulinarnego „Tradycje Bożonarodzeniowe”, który jak zwykle – na długo przed pierwszą gwiazdką – wprowadził nas w magiczny klimat świąt Bożego Narodzenia.

Gminny konkurs kulinarny miał w tym roku szczególny wymiar, uczestniczyli w nim bowiem nasi francuscy przyjaciele z partnerskiego miasta Sathonay-Camp, stąd obecność wicemera Raymonda Dudy w składzie komisji konkursowej. Jurorami byli także restauratorka Iwona Mikulska, skarbnik gminy Marzena Kosydor oraz radny Patryk Jarkowiec. Jak zwykle jurorzy stanęli przed niełatwym zadaniem wyboru najlepszej potrawy spośród prawdziwych dzieł sztuki kulinarnej.

– Wszystkie potrawy były niezwykłe. Na długo zapiszą się w naszej pamięci, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i sposób ich podania – mówiła przed ogłoszeniem wyników jurorka Iwona Mikulska. Jury oceniało potrawy w trzech kategoriach: potrawa postna, potrawa na dzień świąteczny oraz deser bożonarodzeniowy. Wskazane byłoby – ze względu na obecność francuskich gości – dania inspirowane były francuskimi tradycjami kulinarnymi.

Wybrano bohaterów poszczególnych kategorii konkursowych, ale przyznano także nagrodę główną.

Zwycięskie „Przepiórki pieczone z kurkami” autorstwa zespołu „Siedlecka Nuta” z Siedlec”.

Grand Prix „Tradycji Bożonarodzeniowych 2019” otrzymały „Przepiórki pieczone z kurkami” autorstwa zespołu „Siedlecka Nuta” z Siedlec.

W kategorii potrawy świątecznej zwyciężyła „Ryba pod pieczarkową kołderką” przygotowana przez „Klub pod Garami” z Księginic, wśród potraw postnych najwyżej oceniono „Tartę Świąteczną” Stowarzyszenia Niemstów, a za najlepszy deser uznano „Świąteczną bezę” – przygotowaną przez „Chróstniczanki”.

Zmaganiom kulinarnym towarzyszył także Konkurs o Puchar Wójta Gminy Lubin na najpiękniejszy i najbardziej tradycyjny świąteczny stół, w którym zwyciężyła ekspozycja Sołectwa Lisiec. Królowały tam tradycyjnie serwowane świąteczne potrawy łemkowskie.

Najpiękniejszy i najbardziej tradycyjny stół sołectwa Lisiec.

Oprócz stołów uginających się pod ciężarem świątecznych smakołyków nie zabrakło także strawy duchowej. Na scenie zaprezentował się Teatr Tańca z Raszówki pod kierownictwem choreograf Karoliny Tuszyńskiej-Kluzek , a także zespół „Osieczanki” z Osieka. Natomiast „Zachęta” oraz członkowie grupy  teatralnej „Zwykli Ludzie” z Zimnej Wody przybliżyli polski zwyczaj kolędowania.

W „Tradycjach Bożonarodzeniowych” uczestniczyli wójt Gminy Lubin Tadeusz Kielna wraz z zastępcą Bartoszem Chojnackim, przewodniczący Rady Gminy Norbert Grabowski, oraz radni Zofia Marcinkiewicz, Jan Olejnik, Andrzej Olek, Jerzy Tadla, Elżbieta Białosiewicz i Patryk Jarkowiec.

Imprezę przygotował Ośrodek Kultury Gminy Lubin.

(MG)

 

Wyniki Gminnego Konkursu Kulinarnego „Tradycje Bożonarodzeniowe 2019”

 

GRAND PRIX – Przepiórki pieczone z kurkami – „Siedlecka Nuta” (nagroda w wysokości 600 zł)

KATEGORIA: Potrawa na dzień świąteczny

I miejsce – Ryba pod pieczarkową kołderką  – „Klub pod Garami” z Księginic (450 zł)

II miejsce – Policzki wieprzowe na podusi z kapusty kiszonej –Koło Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego (400 zł)

III miejsce – Udka faszerowane wątróbką – Koło Kobiet Niezależnych „Babeczki” z Osieka (350 zł)

III miejsce – Domowa gęś z kaszą i jabłkami – „Pieszkowianki” z Pieszkowa (350 zł)

III miejsce – Schab zapiekany w kapuście – Koło Gospodyń z Obory (350 zł)

III miejsce – Pasztet z żurawiną – Sołectwo Lisiec (350 zł)

 

KATEGORIA: Potrawa postna

I miejsce – Tarta świąteczna – Stowarzyszenie „Nasz Niemstów” (450 zł)

II miejsce – Zupa grzybowa z karpiem orzechowym – Sołectwo Składowice (400 zł)

III miejsce – Śledź z suszonymi pomidorkami – „Super Babki” z Miłosnej i Miłoradzic (350 zł)

 

KATEGORIA: Deser bożonarodzeniowy

I miejsce Beza świąteczna – „Chróstniczanki” z Chróstnika (450 zł)

II miejsce Sernik z piernikami – Sołectwo Wiercień (400 zł)

III miejsce Tort piernikowy – Sołectwo Czerniec (350 zł)