Na lubińskich błoniach trwa święto muzyki, w rytmach różnych kultur. Bigos cygański, łemkowskie pierogi i pielmieni, bigos i żur z jajkiem, kuchnia romska i grecka, to tylko część przysmaków, których można spróbować podczas siódmej edycji Festiwalu Narodów.
Chętni mogli pokosztować tradycyjnych potraw różnych kultur, była więc grecka baklawa, bigos cygański, ale największym wzięciem cieszyły się jak co roku – ruskie pierogi, które przez kilka dni przygotowywały seniorki z Lubina. Oprócz degustacji potraw regionalnych było rękodzieło, a także wiele atrakcji dla dzieci.
– To już siódma edycja tej imprezy, co roku mamy tłumy odwiedzających. Festiwal Narodów na stałe wpisał się w kalendarz imprez organizowanych w mieście- mówi Elżbieta Miklis, kierownik Domu Dziennego Pobytu „Senior” w Lubinie.
Oprócz degustacji przygotowano również wielką ucztę muzyczną. Koncerty zainaugurował występ „Hosadyny od Lubina”. Zaproszeni zostali również „Agat”, Lena Michalska i „Niecik” i Krystyna Giżowska.
Organizatorami imprezy na błoniach jest Urząd Miejski w Lubinie, Dom Dziennego Pobytu „Senior”, Stowarzyszenie Seniorów” Trzeci Wiek ” i Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.
SZAT